Жените в Европа раждат все по-малко

сряда, 28 март, 2018 4:00 PM София днес +
497 Прегледа | Коментари

Процентът на бездетните жени в Европа непрекъснато се увеличава, особено в държавите на юг, където „трудностите се натрупват“, най-вече икономическите.

Броят на жените без деца сега все пак остава под пика от началото на 20-и век, съобщи АФП, позовавайки се на френски учени.Учени от Националния институт за демографски изследвания сравниха честотата на безплодие сред европейките родени от 1900 до 1972 г.

Всяка четвърта жена от родените в първото десетилетие на миналия век не е имала деца. За жените, родени след 1970 г., пропорцията е една на седем (14 процента).

Първата световна война, предизвикала смъртта на много млади мъже, и икономическата криза от 1920 г., довела до емиграция от бедните към по-богатите държави, обясняват това „значително забавяне на ражданията“ в началото на 20-и век. След това с икономическият растеж и въвеждането на социални защити бездетието намалява чувствително. До 1975 г. има бейби бум – жените раждат средно 2,1, деца, като от родените в началото на 40-те години на миналия век само една от 10 остават бездетни, пише БТА.

Оттогaва обаче плодовитостта непрекъснато спада, като вече достига много ниски нива за Европа – 1,7 деца за жените, родени през 1974 г.

„Ефикасните контрацептивни средства, все по-късното раждане, по-голямата нестабилност на връзките, поставянето на работата на първо място при все по-голямата нестабилност на работните места и икономическата несигурност“ допринасят за това.

Явлението е най-осезаемо в Южна Европа – всяка четвърта жена, родена през 70-те години на миналия век, може да остане без дете в Испания, Гърция и Италия. В тези държави „трудностите на пазара на труда“ се съчетават с „неравенство между половете, заради което трудно се съчетава работа и семейство“. Затова се очаква процентът на жените без деца да се увеличи още и да се доближи до пика след Първата световна война.

Източник http://life.dir.bg/ Фотокредит Google
София Днес - Актуални новини и събития от София

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от www.sofia-today.org

Спонсорирани Публикации

София Днес - Актуални новини и събития от София

Снимки на София

Четете ни във Фейсбук

Намерете ни в Гугъл+

Още новини от категория Жените


Последни коментари

Най-четено

 • Към нашите Емигранти : Ако утре всички избягаме от България, какво следва? Към нашите Емигранти : Ако утре всички избягаме от България, какво следва? 19889 Прегледа Коментари
 • Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? Патриция Кирилова: Защо няма българи в българската история на министерските сайтове? 7802 Прегледа Коментари
 • Не подценявайте момичетата за Ескорт Не подценявайте момичетата за Ескорт 6128 Прегледа Коментари
 • Към неграмотните кандидати да яхнат властта Към неграмотните кандидати да яхнат властта 4455 Прегледа Коментари
 • Когато някой си отиде… Когато някой си отиде… 4253 Прегледа Коментари
 • Кубрат Пулев откри свой ресторант в София Кубрат Пулев откри свой ресторант в София 3100 Прегледа Коментари
 • Харесайте ни във Фейсбук

  Последни публикации

  Промени в графика на нощния градски транспорт в София
  Avicii – Wake Me Up
  Предстои тежък ремонтен сезон в София
  Неврохирургът-поет д-р Кондов въвежда нови технологии в медицината за първи път в България
  Откривателят на 12 редки болести – проф. Търнев, с Медицински Оскар за цялостен принос
  Проф. Търнев с Медицински Оскар за цялостен принос
  ГДБОП удари престъпна група за злоупотреба с еврофондове
  Христо Сираков пие японско уиски сред рояк от миски